Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetVanja Crnojević o Teškoj Situaciji u Libanu: Strah i Humanost

Vanja Crnojević o Teškoj Situaciji u Libanu: Strah i Humanost

Humanitarnu Misiju U Libanu Pretrpjele Krize

Vanja Crnojević, humanitarna radnica iz Maglaja, osnivačica je švicarske asocijacije “Borderfree”. Mediji su nedavno pisali o njenom odlasku iz Beiruta. U aprilu ove godine, zbog napada iz Irana na Izrael, morala je napustiti Liban i premjestiti organizaciju u Zahle.

Život u Strahu

Trenutno se nalazi u Švicarskoj, ali svakodnevno je u kontaktu sa svojim timom. Za “Avaz” je izjavila da ljudi u Libanu strahuju od rata. “Imućni su napustili zemlju, ostali su samo oni bez novca”, naglašava Crnojević.

Agresija i Tenzije

Raketni napadi Hezbolaha i Izraela nastavljaju se nesmanjenom snagom. Vanja podsjeća da su stradali nevini ljudi. “Ako neko aktivira elektronske uređaje, posljedice su katastrofalne”, govori ona. Liban je, prema njezinim riječima, uvijek nesiguran, posebno sada.

Teške Previranja i Krizna Stanja

Opisuje situaciju u kojoj su eskalirali sukobi, a izrael bombarduje ključne tačke. “U takvim trenucima nismo znali kako ćemo napustiti zemlju”, prisjeća se ona. Vanja je bila angažirana u pomoć izbjeglicama iz Sirije već četiri godine.

Obrazovanje i Podjela Resursa

“Otvaramo škole u kampovima da bismo pomogli djeci da nauče da čitaju i pišu”, kaže Crnojević. UNHCR pomaže, ali je proces registracije za izbjeglice skoro obustavljen.

Ova hrabra Bosanka nastavlja svoju misiju pomažući onima kojima je najpotrebnije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -