Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetEkstremni vremenski uvjeti: Poplave u Centralnoj Evropi i snijeg u Južnoj Africi

Ekstremni vremenski uvjeti: Poplave u Centralnoj Evropi i snijeg u Južnoj Africi

Poplave u Centralnoj Evropi

Dok su brojne zemlje u Centralnoj Evropi pogođene poplavama usljed ciklona Boris, Južna Afrika se suočava s neobičnim vremenskim prilikama. Različite regije Južnoafričke republike doživjele su obilne snežne padavine koje su izazvale ozbiljne probleme u saobraćaju.

Snijeg blokirao Johannesburg

U nekim dijelovima, snijeg je napadao čak do dva metra. Ova situacija je uzrokovala potpuni kolaps saobraćaja u Johannesburgu i okolnim gradovima. Južna služba za vrijeme izdala je upozorenje, naglašavajući prijetnju snijega, jakih kiša i snažnih vjetrova širom nekoliko provincija.

Upozorenje na ekstremne uvjete

Zajednice su se suočile s mogućnošću izolacije zbog ovih ekstremnih vremenskih uslova. Stanovnicima se savjetuje da budu oprezni i pripreme se za moguće prekide u snabdijevanju. Upozorenje na snijeg je podignuto na nivo osam, što dodatno potcrtava ozbiljnost situacije.

Ispovijesti građana

Šantal Pilej, jedna od mnogih ljudi koja je ostala zaglavljena, opisala je teške uslove. “Naš posljednji obrok bio je u 18:30. Nemamo hrane ni vode. Bilo je strašno hladno”, rekla je Pilej.

Intervencija vlasti

Ministarstvo za kooperativnu vlast i tradicionalna pitanja (Cogta) u KvaZulu-Natalu navelo je da se vrše višesektorske intervencije kako bi se obezbijedila pomoć i raščišćavanje puteva. Apelovali su na građane da odlože svoja putovanja zbog opasnih uslova.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -