Subota, 21 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaTržište automobila u Evropi: Umjeren rast i izazovi u 2024. godini

Tržište automobila u Evropi: Umjeren rast i izazovi u 2024. godini

Registrovano 8,64 miliona novih automobila

Prema podacima platforme Jato Dynamics, u Evropi je registrovano 8,64 miliona novih automobila u prvih nekoliko mjeseci 2024. godine. Iako ovo predstavlja povećanje od 1,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, tržište se suočava s izazovima.

Mogući pad prodaje

Stručnjaci upozoravaju da bi ukupan broj registracija mogao pasti do kraja godine. Novi izazovi, uključujući promjenu navika kupaca prema električnim vozilima, dodatno otežavaju situaciju. Električna vozila su još uvijek skuplja od tradicionalnih automobila, što usporava njihovu prodaju.

Trendovi među brendovima

U analizi prodaje po brendovima, Volkswagen ostaje najtraženiji s padom od 17 posto. Druga najpopularnija marka, Toyota, zabilježila je pad od 7 posto. Škoda je, unatoč malom padu od jednog posto, zauzela treće mjesto među top brendovima u Evropi.

Dacia Sandero i Tesla Model Y

Dacia Sandero održava naslov najprodavanijeg automobila u Evropi. U avgustu je registrovano 15.653 jedinica, što predstavlja povećanje od 9 posto u odnosu na prošlu godinu. Iznenađenje je Tesla Model Y koji je sa 13.410 registrovanih jedinica zauzeo drugo mjesto, iako je to pad od 38 posto u odnosu na raniji period.

Porast Toyota Yaris Cross

S druge strane, Toyota Yaris Cross je zabilježila porast od 24 posto, što ga čini trećim najprodavanijim modelom. Ovih nekoliko mjeseci naglašava izazove i promjene koje se dešavaju na tržištu automobila.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -