Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaSporni prijedlog o izmještanju grobnice Josipa Broza Tita u Beogradu

Sporni prijedlog o izmještanju grobnice Josipa Broza Tita u Beogradu

U Beogradu se ponovo postavlja pitanje o grobnici Josipa Broza Tita. Predložena inicijativa izaziva brojne kontroverze i reakcije.

Aleksandar Vučić o Titovoj ostavštini

Alekandar Vučić, predsjednik Srbije, izjavio je da će Tito uvijek biti dio srpske i jugoslovenske istorije. Iako nije bio veliki obožavatelj komunizma, jasno mu je da je Tito značajan dio prošlosti.

Gradonačelnik Beograda najavljuje inicijativu

Gradonačelnik Aleksandar Šapić istaknuo je na sjednici Skupštine grada da će pokrenuti inicijativu o izmještanju Titoove grobnice. Također je predložio podizanje spomenika Draži Mihailoviću na Terazijskoj terasi.

Kritike na Šapićev prijedlog

Šapić naglašava da nije u mogućnosti da pravno utiče na ovu odluku. Njegovo mišljenje je da bi izmještanje Tita bilo značajno za srpski narod.

Titovo naslijeđe u regionu i svijetu

Vredno je pomenuti da mnoge ulice u Sarajevu i drugim gradovima, poput Slovenije i Makedonije, još uvijek nose Titovo ime. Ove činjenice govore o kompleksnosti naslijeđa koje Tito ostavlja iza sebe.

Reakcije na prijedlog izmještanja

Ova inicijativa naišla je na mješovite reakcije javnosti. Pojedinci smatraju da bi izmještanje bilo “poklon” Sarajevu, dok drugi smatraju da je ostavština Tita važna za razumijevanje istorije Balkana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -