Subota, 21 Septembra, 2024
HomeLjepotaZdravstveni problem "Office Chair Butt" privlači pažnju na TikToku

Zdravstveni problem “Office Chair Butt” privlači pažnju na TikToku

Novi trend na društvenoj mreži TikTok donio je termin “Office Chair Butt”. Ovaj izraz se koristi kako bi se opisali efekti dugotrajnog sjedenja na izgled zadnjice.

Utjecaj dugotrajnog sjedenja

Korisnici TikToka raspravljaju o ovom fenomenu, tvrdeći da intenzivno sjedenje može oslabiti glutealne mišiće. Videozapisi o ovom problemu prikupili su milionske preglede, a mnogi se pitaju je li riječ o stvarnom zdravstvenom stanju.

Stručna objašnjenja

Stručnjaci, poput dr. Evana Johnsona iz New York-Presbyterian i dr. Andrewa Bacha iz Cedars-Sinai, ističu da “Office Chair Butt” nije medicinski priznato stanje. Međutim, dugotrajno sjedenje može dovesti do slabljenja gluteusa i drugih mišića.

Posljedice sjedenja

Produžena neaktivnost može izazvati probleme kao što su gubitak mišića, povećanje masnih naslaga i ravniji izgled zadnjice. U ekstremnim slučajevima, neki ljudi mogu doživjeti sindrom poznat kao “sindrom mrtve stražnjice”.

Kako spriječiti problem?

Stručnjaci savjetuju redovno kretanje tokom dana kako bi se spriječili problemi sa gluteusima. Preporuke uključuju korištenje stolova za stajanje, hodanje ili izvođenje jednostavnih vježbi.

Dodatne vježbe snage, poput čučnjeva i mostova, pomažu u održavanju tonusa mišića. Pravilna forma pri izvođenju ovih vježbi je ključna, a savjet od zdravstvenog djelatnika može biti od pomoći.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -