Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRusija ponovo ističe svoje interese u Arktiku, Lavrov najavljuje vojnu i diplomatsku...

Rusija ponovo ističe svoje interese u Arktiku, Lavrov najavljuje vojnu i diplomatsku odbranu

Lavrov o ruskim interesima u Arktiku

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, najavio je da će Moskva braniti svoje interese na Arktiku. Tokom intervjua, koji je objavljen u petak, Lavrov je istakao da će Rusija djelovati u vojnom i diplomatskom smislu.

Povećanje vojnog prisustva NATO-a

Prema ruskim izvorima, Lavrov je ukazao na intenziviranje vojnih vježbi NATO-a. On je izjavio da Rusija posmatra kako Sjedinjene Države i njihovi saveznici organiziraju sve veći broj vojnih vježbi u arktičkom regionu.

Spremnost na odbranu interesa

Lavrov je naglasio da je Rusija potpuno spremna braniti svoje interese: “Naša zemlja je u potpunosti spremna da brani svoje interese u vojnom, političkom i vojno-tehničkom smislu,” poručio je ruski ministar.

Reakcija na novu strategiju Pentagona

Ove izjave dolaze u svjetlu nove strategije Pentagona o Arktiku, koja je objavljena u julu. Washington je u toj strategiji ukazao na pojačanu rusku aktivnost u ovom regionu.

Zabrinutost zbog vojnog jačanja

U američkom izvještaju se navodi da je Rusija obnovila brojne vojne lokacije iz sovjetskog doba. Također se naglašava i povećana saradnja Rusije s Kinom u transportu minerala, što bi moglo uticati na stabilnost polarnog regiona.

Optužbe između Moskve i Vašingtona

Nakon objavljivanja izvještaja, rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Sjedinjene Države za poticanje tenzija na Arktiku. Rusija je odbacila tvrdnje o negativnom uticaju suradnje s Kinom na regionalnu stabilnost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -