Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRusija se suprotstavlja NATO-u: Lavrov o vojnim vježbama u Arktiku

Rusija se suprotstavlja NATO-u: Lavrov o vojnim vježbama u Arktiku

Lavrov izražava zabrinutost zbog NATO-vih vježbi

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, istaknuo je da se Rusija odlučno suprotstavlja “invaziji” Sjedinjenih Američkih Država i njihovih NATO saveznika. Ovo je izjavio u kontekstu sve većeg broja vojnih vježbi koje se provode u arktičkoj regiji.

Pripremljenost Rusije za zaštitu interesa

Lavrov je naglasio da je njegova zemlja potpuno spremna da zaštiti svoje interese. U izvještaju nazvanom “Sovjetski proboj”, on je ukazao na vojnu, političku i vojno-tehničku spremnost Rusije.

Novi Pentagonov izvještaj o Arktiku

Ovi komentari su se pojavili u svjetlu nove strategije Pentagona za Arktik, objavljene u julu. U toj strategiji, Washington ukazuje na sve veću aktivnost Rusije u tom području.

Taktika i saradnja s Kinom

Prema američkom izvještaju, Rusija je otvorila brojne vojne objekte iz sovjetske ere u Arktiku. Izvještaj također naglašava sve intenzivniju saradnju između Moskve i Pekinga, što bi moglo uticati na stabilnost polarne regije.

Optužbe za raspirivanje napetosti

Nakon objavljivanja izvještaja, rusko Ministarstvo vanjskih poslova okrivilo je Sjedinjene Američke Države za podizanje tenzija u Arktiku. Moskva je negirala da bi jačanje saradnje s Kinom moglo ugroziti stabilnost u toj regiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -