Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaPolitička implikacija sukoba u Gazi: Poziv na međunarodno priznanje Palestine

Politička implikacija sukoba u Gazi: Poziv na međunarodno priznanje Palestine

Tragični gubici u Gazi

Prema najnovijim informacijama, u Gazi je do sada poginulo preko 40.000 ljudi, od kojih su većina žene i djeca. Ove brojke nas suočavaju s teškim moralnim i političkim izazovima. Potrebno je osigurati međunarodni pravni poredak i pravo na život svakog čovjeka.

Poziv na priznanje Palestine

Predsjednica kluba Možemo!, Sandra Benčić, istakla je da priznavanje Palestine predstavlja važan korak ka smanjenju eskalacije sukoba u regiji. Pozvala je Hrvatsku da slijedi zemlje poput Slovenije, Irske, Španije i Norveške, koje su već napravile ovaj važan gest.

Odbijanje prijedloga u Saboru

HDZ-ova većina u Hrvatskom saboru odbila je prijedlog kluba Možemo! o priznanju Palestine i pružanju bilateralne humanitarne pomoći. Također su glasali protiv odluke Međunarodnog suda pravde koja se tiče nezakonitog naseljavanja na palestinskim teritorijama.

Reakcija Sandre Benčić

Nakon glasanja, Benčić je kritizirala HDZ-ovu većinu zbog nespremnosti da Hrvatsku prikaže kao suverenu zemlju. Istaknula je važnost jačanja međunarodnih institucija i čvrste podrške civilima u sukobima.

Posljedice za buduće generacije

Benčić je naglasila da će se naredne generacije pitati o našem stavu prema masovnim ratnim zločinima i genocidu. Ova pitanja ostaju otvorena dok se održava trenutni međunarodni pravni okvir.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -