Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzrael izvršio napad na Hezbolah: Ubijeni visoki komandanti i vojni lideri

Izrael izvršio napad na Hezbolah: Ubijeni visoki komandanti i vojni lideri

Napad u Bejrutu

U petak je Izrael izvršio vazdušni napad u Beirutu, ubivši visokog komandanta Hezbolaha, Ibrahim Akila, zajedno s drugim istaknutim članovima ove grupe. Ovaj napad predstavlja značajnu eskalaciju sukoba između Izraela i Hezbolaha, koji je podržan od strane Irana.

Potvrda o smrti

Hezbolah je potvrdio smrt Akila, nazivajući ga „jednim od svojih najviših lidera“. U izjavama nakon napada, organizacija je optužila Izrael za „izdajnički atentat“ koji je izveden u južnom predgrađu Beiruta, poznatom kao Dahijeh.

Žrtve napada

Prema saopćenju libanonskog ministarstva zdravlja, najmanje 14 ljudi je poginulo, dok se očekuje da će broj žrtava rasti. Također, izvješćuje se da je 66 osoba povrijeđeno, od kojih je devet u kritičnom stanju. U ovom napadu, najmanje šest drugih komandanata Hezbolaha također je izgubilo život.

Svjedočenja o napadu

Svjedoci su opisali da su čuli glasno zviždanje i višestruke eksplozije tijekom napada. Oslobađajući gornje nivoe zgrade, eksplozija je pogodila mjesto gdje su se Akil i drugi komandanti sastajali.

Izrael nastavlja s najavom nove vojne kampanje, s ciljem osiguranja granice s Libanom. Ovaj napad može dodatno pogoršati napetosti u regiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -