Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetEskalacija sukoba između Izraela i Hezbollaha: Amerikanci pozivaju na mir

Eskalacija sukoba između Izraela i Hezbollaha: Amerikanci pozivaju na mir

Razgovor između ministra odbrane SAD-a i Izraela

U petak, američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je s izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom. Ostin je izrazio zabrinutost zbog trenutne eskalacije sukoba između Izraela i libanskog Hezbollaha. Ovi sukobi izazivaju velike gubitke na obje strane granice.

Poziv na diplomatsku rezoluciju

Prema riječima general-majora Pet Rajdera, Ostin je naglasio važnost postizanja diplomatskog rješenja. Tokom razgovora, istakao je potrebu za povratkom stanovnika u njihove domove. Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene sigurnosti Izraela.

Izraelski napad na Beirutu

Ovaj telefonski razgovor uslijedio je nakon nedavnog izraelskog napada na južno predgrađe Beiruta. Ministarstvo zdravlja Libana izvijestilo je da je u ovom napadu poginulo 12 ljudi, a 66 ih je povrijeđeno. Izrael tvrdi da je napad dronom bio usmjeren na vođu Hezbolaha, Ibrahima Akila.

Porast napetosti i gubitaka

U prethodnim danima, serija napada dovela je do više od 37 poginulih u Libanu. Hezbolah je obećao odmazdu za napade koje pripisuje Izraelu. Ova situacija stvara dodatnu napetost u već uzburkanom regionu.

Humanitarna kriza u Pojasu Gaze

U međuvremenu, situacija u Pojasu Gaze postaje sve gora. Od izbijanja sukoba više od 41.300 ljudi je izgubilo život, većinom žene i djeca. Amerikanci pozivaju na prekid vatre kako bi se spriječila dalja humanitarna kriza.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -