Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPolarni medvjed ubijen na Islandu: opasnost za ljude i stoku

Polarni medvjed ubijen na Islandu: opasnost za ljude i stoku

Prvi slučaj povratka polarnog medvjeda na Island

Na Islandu je izvršeno ubistvo polarnog medvjeda koji je došao sa Grenlanda. Pretpostavlja se da je medvjed prešao nekoliko stotina kilometara na ledenoj plohi. Islandski emiter RUV javlja da se sante leda sve više primjećuju u blizini obale.

Razlozi za ubistvo

Nadležne vlasti su donijele tešku odluku nakon što su procijenile rizik. Postojala je opasnost da bi medvjed mogao donijeti bolesti nazad na Grenland. Policija je stoga bila primorana na ubistvo ovog relativno zdravog medvjeda, koji je težio između 150 i 200 kilograma.

Opasnost polarnog medvjeda

Izvor iz Islandskog instituta za prirodnu historiju istakao je da polarni medvjedi mogu predstavljati ozbiljnu opasnost za ljude i stoku. Dodatno su napomenuli da je medvjed najvjerovatnije potekao iz stabilne populacije sa istoka Grenlanda. Troškovi povratka ovakvih životinja su izuzetno visoki.

Poteškoće s preživljavanjem

Iz Instituta su također naglasili da bi medvjed imao poteškoća s preživljavanjem na Islandu. Nedostatak leda i ograničene zalihe hrane značili bi da ženke ne bi mogle rađati ni odgajati potomstvo. Potvrđeno je da su uvjeti na Islandu neprikladni za ove divlje životinje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -