Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUN upozorava na opasnost od eskalacije sukoba u Libanu

UN upozorava na opasnost od eskalacije sukoba u Libanu

UN izražava zabrinutost zbog situacije

Ujedinjene nacije su danas izrazile duboku zabrinutost zbog pojačane eskalacije sukoba preko Plave linije. Izraelski napadi na Liban dodatno su povećali tenzije u regionu.

Apel na deeskalaciju

Portparol generalnog sekretara UN-a, Stefan Dujarik, istaknuo je da je region na rubu katastrofe. Pozvao je sve strane na hitnu deeskalaciju i suzdržanost.

UNIFIL i njihova misija

Dujarik je potvrdio da Privremene snage UN-a u Libanu (UNIFIL) nastavljaju raditi u ovim izazovnim uslovima. Šef UNIFIL-a, Aroldo Lazaro, komunicira sa vojnim vlastima Izraela i Libana kako bi se izbjegle pogrešne procjene.

Smrtonosni napadi u Beirutu

Ministarstvo zdravlja Libana je saopćilo da je u napadu na južno predgrađe Beiruta ubijeno 12 ljudi, dok je 66 povrijeđeno. Mnogi povrijeđeni su u kritičnom stanju.

Osveta Hezbollaha i vojne akcije

Izraelska vojska je izjavila da je tokom napada dronom ubila Ibrahima Aqila, šefa operacija Hezbollaha. Hezbollah je odgovorio obećanjem osvete.

Eskalacija sukoba

Ovi događaji predstavljaju nastavak prekograničnog rata Izraela i Hezbollaha, koji se intenzivira nakon ofanzive u Pojasu Gaze. Očekuje se da će međunarodna zajednica nastaviti s naporima za pronalaženje diplomatskog rješenja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -