Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNapetosti između Izraela i Hezbolaha: Strah od rata puni razmjera

Napetosti između Izraela i Hezbolaha: Strah od rata puni razmjera

Upozorenja američkog ministra odbrane

Američki ministar odbrane, Lloyd Austin, izrazio je zabrinutost tokom rasprava ranije ove sedmice. Njegovi komentari ukazuju na povećane tenzije između Izraela i Hezbolaha, posebno u svjetlu nedavnih napada na komunikacijske uređaje Hezbolaha.

Rast napetosti na granici

Izrael je tokom proteklih 11 mjeseci izveo niz prekograničnih napada na Hezbolah, upozoravajući na mogućnost rata punih razmjera. Ove prijetnje postaju sve ozbiljnije, ukoliko Hezbolah ne prekine svoje napade i ne povuče se iz pograničnog područja.

Diplomatija ili rat?

Izvještaji sugeriraju da su Austin i State Department ustrajavali na tome da Izrael pruži više vremena za diplomatiju. Međutim, SAD se brine da bi situacija mogla izmaći kontroli, ukoliko se ne pronađe mirno rješenje.

Izraelov plan intervencije

Prema medijskim izvorima, prvobitni plan Izraela uključivao je aktiviranje eksploziva u komunikacionim uređajima tek kada bi pokrenuli ofanzivu na jug Libana. Strah od otkrivanja plana doveo je do ranijeg aktiviranja operacije.

Jačanje vojne prisutnosti

U proteklim danima, Izrael je poslao dodatne vojne snage na granicu s Libanom. Ova akcija dodatno povećava tenzije i stvara dojam neizvjesnosti u regiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -