Petak, 20 Septembra, 2024
HomeMagazinFilm/TVFilmski taksisti: Od klasika do savremenih hitova

Filmski taksisti: Od klasika do savremenih hitova

Uloga taksista u filmu

Taksisti nisu samo vozači; oni su često i psiholozi svojih klijenata. Ova zanimljiva figura postala je inspiracija za mnoge filmove. Od klasičnih do novijih naslova, taksisti su ukrašavali filmska platna velikim pričama.

Klasična remek-djela

Jedan od najpoznatijih taksista svakako je Travis Bickle iz filma “Taksist” (1976). U toj mračnoj drami, Robert De Niro predstavlja usamljenog vozača u New Yorku. Ovaj film Martina Scorsesea ostaje nezaboravno putovanje kroz ljudsku psihu i urbani kaos.

Novi hitovi

Film “Daddio” (2024) donosi svježu perspektivu. Priča se odvija u taksiju, gdje se slučajni putnici tijekom vožnje povezuju. Postavlja se pitanje sudbine i međuljudskih odnosa, a Sean Penn i Dakota Fanning briljiraju u glavnim ulogama.

Akcija i napetost

“Collateral” (2004) nudi napetiju priču o vozaču Maxu koji se nađe u zamci s plaćenim ubicom Vincentom. Ovaj napeti triler istražuje moderne društvene teme kroz interakciju između glavnih likova.

Nezavisni filmovi

Film “Noć na Zemlji” (1991) Jima Jarmuscha predstavlja poveznice između putnika i vozača u pet različitih priča. Ova interesantna kombinacija humora i ozbiljnosti privlači pažnju gledatelja.

Internacionalni hitovi

“Taxi Teheran” (2015) predstavljen od strane Jafara Panahija istražuje život u Iranu kroz oči taksista. Ovaj film oslikava svaki razgovor kao priliku za otkrivanje dubokih životnih priča.

Zaključak

Taksisti su postali neizostavni dio filmske umjetnosti. Njihova uloga omogućava filmskim naratorima da istraže ljudska bića i njihove sudbine na neobičan način.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -