Petak, 20 Septembra, 2024
HomeHrana i ZdravljeIstraživanje otkriva genetske uzroke izbirljivosti kod djece

Istraživanje otkriva genetske uzroke izbirljivosti kod djece

Genetski faktori utječu na prehrambene navike

Prehrambene navike djece, od malih do tinejdžera, podložne su različitim uticajima. Nedavno istraživanje pokazuje da nervoza i izbirljivost prema hrani ostaju konstantni od 16 mjeseci do 13 godina. Ova studija, vođena od strane dr. Zeynep Nas, otkriva značajnu ulogu genetike u ovom fenomenu.

Genetika i izbirljivost

Istraživači su analizirali uzorke iz britanske studije Gemini, koja je uključila 2.400 skupova blizanaca. Rezultati su pokazali da genetske varijacije objašnjavaju 60 posto razlika u izbirljivosti kod djece od 16 mjeseci. Taj postotak raste na čak 74 posto kada su u pitanju djeca starija od tri do 13 godina.

Uticaj okruženja

Osim genetike, istraživači ističu i uticaj okruženja na prehrambene navike. Zajedničko konzumiranje hrane unutar porodice i tipovi hrane koji se konzumiraju u okolini takođe igraju značajnu ulogu. Ipak, roditeljstvo nije glavni faktor izbirljivosti prema hrani, naglašava dr. Nas.

Zaključak

Ovo istraživanje značajno doprinosi našim shvatanjima prehrambenih navika djece. Genetika se pokazuje kao ključni faktor, što može pomoći roditeljima u boljem razumijevanju prehrambenih sklonosti njihovih mališana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -