Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetEskalcija sukoba: Izrael i Liban ulaze u novu fazu konflikta

Eskalcija sukoba: Izrael i Liban ulaze u novu fazu konflikta

Napadi između Izraela i Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) najavile su da su njihovi lanseri spremni za ispaljivanje prema Izraelu. U međuvremenu, libanska državna novinska agencija izvijestila je o najmanje 52 izraelska napada na jugu Libana u četvrtak navečer.

Odgodit ćemo ratne zločine

Liban je takođe odgovorio pokretanjem napada na vojne lokacije u sjevernom Izraelu. Vođa Hezbolaha, Hassan Nasrallah, upozorio je da su smrtonosne eksplozije “prešle sve crvene linije”, te optužio Izrael za de facto objavu rata.

Utjecaj napada na civilno stanovništvo

Prema riječima libanskih vlasti, u napadima koji su se dogodili u utorak i srijedu, poginulo je 37 ljudi, dok je više od 3.000 ozlijeđeno. Izrael nije preuzeo odgovornost za ove napade, koji su uključivali simultano eksplodiranje dojavljivača i walkie-talkie uređaja širom zemlje.

Nove strategije i eskalacija borbi

Ministar odbrane Izraela, Yoav Gallant, izjavio je da zemlja ulazi u “novu fazu rata”, usmjeravajući veći dio svojih napora prema sjevernim granicama. Od 8. oktobra 2023, sukobi su se intenzivirali, rezultirajući stotinama ubijenih, većinom boraca Hezbollaha, te masovnim raseljavanjem stanovništva s obje strane granice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -