Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetEvropski parlament poziva na ukidanje ograničenja za vojnu pomoć Ukrajini

Evropski parlament poziva na ukidanje ograničenja za vojnu pomoć Ukrajini

Zastupnici traže jaču podršku Ukrajini

Zastupnici u Evropskom parlamentu su zatražili ukidanje ograničenja koja sprječavaju Ukrajinu da koristi zapadne oružane sisteme. Ova odluka donesena je tokom plenarne sjednice u Strazburu, sa 425 glasova za, 131 protiv i 63 suzdržana.

Pravo na samoodbranu

U rezoluciji se ističe da trenutna ograničenja sprečavaju Ukrajinu da ostvari pravo na samoodbranu. Parlament naglašava da nedovoljne isporuke municije i ograničenja upotrebe mogu ugroziti učinke dosadašnje pomoći Ukrajini.

Nedostatak vojne pomoći

Zastupnici su izrazili zabrinutost zbog smanjenja bilateralne vojne pomoći Ukrajini. Ponovili su svoj poziv državama članicama EU da ispune obveze iz marta 2023. godine, uključujući isporuku milion komada municije.

Osnaživanje sankcija protiv Rusije

Rezolucija također poziva na očuvanje i proširenje sankcija protiv Rusije, Bjelorusije i zemalja koje podržavaju vojnu tehnološku saradnju s Rusijom. Zastupnici osuđuju nedavno prebacivanje balističkih projektila Irana Rusiji i zahtijevaju strožije mjere protiv Teherana.

Međunarodna podrška i mirno rješenje

Zastupnici su istakli važnost međunarodne podrške Ukrajini i traže postizanje mirnog rješenja koje poštuje suverenitet Ukrajine. Također, žele da EU uspostavi pravni režim za oduzimanje imovine ruske države zamrznute u EU.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -