Petak, 20 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisTurska dominira globalnim tržištem dronova: Bayraktar TB2 postavlja nove standarde

Turska dominira globalnim tržištem dronova: Bayraktar TB2 postavlja nove standarde

Američka i izraelska dominacija se smanjuje

Prema izvještaju renomirane organizacije, primjećuje se opadanje dominacije Sjedinjenih Američkih Država i Izraela na tržištu bespilotnih letjelica. Proizvodnja ovih letjelica je postala ekonomičnija, posebno u Turskoj, Iranu i Kini.

Turski uspjeh na tržištu dronova

Turska se ističe kao ključni igrač, prodajući 65 posto svih dronova širom svijeta od 2018. godine. Ova država je uspjela povećati prodaju zahvaljujući vlastitoj proizvodnji letjelica, a posebno drona Bayraktar TB2.

Bayraktar TB2 mijenja način ratovanja

Stručnjaci smatraju da je dron Bayraktar TB2 revolucionaran u modernom ratovanju. Ova letjelica je stekla popularnost ne samo u Aziji i Africi, već i među članicama NATO-a.

Globalna potražnja i ekonomski doprinos

Deset članica NATO-a i Evropske unije koriste dronove Bayraktar TB2, što dodatno podiže Tursku na globalnoj ljestvici. Dronove proizvodi kompanija Baykar, koja je od početka 2000-ih usmjerila svoj rad na ovaj sektor.

Finansijski uspjeh Baykara

Kompanija Baykar ostvaruje 83 posto svog prihoda iz izvoza. Samo prošle godine, izvoz je dostigao visinu od 1,8 milijardi dolara, čime su se pozicionirali među deset najvećih izvoznika u Turskoj, prema informacijama iz lista Daily Sabah.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -