Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisŠvedska teži vodećem položaju u energetskoj tranziciji kroz nove kompanije

Švedska teži vodećem položaju u energetskoj tranziciji kroz nove kompanije

Premijerove ambicije

Premijer Švedske, Ulf Kristersson, izjavio je da se zemlja želi pozicionirati kao lider u energetskoj tranziciji. Ove promjene su povezane s novim kompanijama, uključujući Northvolt i H2 Green Steel, koje su značajni dobavljači za brendove poput Volva i Atlas Copca.

Northvolt u potrazi za kapitalom

Northvolt, prepoznat kao evropska nada u automobilskoj industriji, boravi u teškoj situaciji. Konkurira renomiranim kompanijama poput kineskog CATL-a i japanskog Panasonica. Kako prenosi Financial Times, Northvolt hitno treba svjež kapital, ponajprije za svoje postrojenje u Skelleftea.

Radna mjesta na kocki

Uprava Northvolta suočava se s ogromnim izazovima. Zbog nedostatka sredstava, primorani su ukinuti neka radna mjesta i zatvoriti dijelove fabrike. Osim toga, razmatraju se kašnjenja u izgradnji novih pogona u Švedskoj, Njemačkoj i Kanadi.

Otkazani ugovor s BMW-om

BMW je nedavno otkazao ugovor vrijedan dvije milijarde eura sa Northvoltom. Razlog su, kako se navodi, kašnjenja u isporukama, što dodatno otežava situaciju za švedsku kompaniju.

Podrška iz inostranstva

Prema tvrdnjama uprave, Northvolt je dobio manje podrške od švedske vlade u poređenju s podrškom koju je primio od Njemačke i Kanade. Ova pomoć se prvenstveno odražava kroz garancije za kredite.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -