Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetKineski Avion J-16 presreće Australski P-8 Nad Južnim Kineskim Morem

Kineski Avion J-16 presreće Australski P-8 Nad Južnim Kineskim Morem

Incident iz 2022. godine

Narodna oslobodilačka vojska Kine objavila je videozapis incidenta koji se odigrao 2022. godine. U njemu se vidi kineski borbeni avion J-16 kako presreće australski nadzorni zrakoplov P-8 Poseidon. Ovo se dogodilo tijekom rutinske patrole u međunarodnom zračnom prostoru iznad Južnog kineskog mora, kako izvještava ABC.

Opasno presretanje

Tokom ovog susreta, avion J-16 se približio australskom P-8 ispaljujući signalne rakete. Kineski pilot je prešao putanju australskog aviona, ispustivši fragmentirane aluminijske dijelove koji su završili u motoru P-8. Ovo je opisano kao “opasno” presretanje, koje je trajalo više od dvije godine prije nego što je videozapis postao javnosti dostupan.

Kineska propagandna verzija

U dokumentarcu Narodne oslobodilačke vojske, pilot J-16 opisuje susret s “jakim neprijateljem”. On je izjavio da nije bio uplašen i da je koristio taktike da primora australski avion na povlačenje. U videu se također spominje korištenje “svjetleće infracrvene bombe”, iako ABC nije mogao potvrditi ovu informaciju.

Reakcija Australije

Ministarstvo obrane Australije naglašava da su svjesni neprovjerenog videa i ističe da njihova aktivnost nadzora u toj regiji poštuje međunarodno pravo. Incident ponovo ističe rastuće tenzije u područjima zapadnog Pacifika.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -