Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNovu rezoluciju o izraelskoj okupaciji podržava Palestinska uprava

Novu rezoluciju o izraelskoj okupaciji podržava Palestinska uprava

Izraelska okupacija na dnevnom redu

Ako se usvoji novi nacrt rezolucije, to će izolirati Izrael nekoliko dana prije sastanka svjetskih lidera u New Yorku. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu planira se obratiti Generalnoj skupštini 26. septembra. Istog dana biće prisutan i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

Cilj nacrta rezolucije

Nacrt rezolucije ima za cilj da pozdravi julsko savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde. Ovaj sud je istakao da je izraelska okupacija palestinskih teritorija nezakonita i da se zauzete zemlje moraju povući. Savjetodavno mišljenje preporučuje da to bude učinjeno “što je prije moguće”, uz vremenski rok od 12 mjeseci u nacrtu rezolucije.

Prva formalna akcija Palestinske uprave

Ovo je prvi put da Palestinska uprava formalno iznosi ovakav nacrt rezolucije. Ovaj korak dolazi nakon što su dobili dodatna prava i privilegije, uključujući pravo predlaganja rezolucija unutar UN-a.

Stav SAD-a o rezoluciji

Američka ambasadorica pri UN, Linda Tomas-Grinfild, pozvala je članice da glasaju protiv nacrta. Washington dugo vremena otvoreno podržava Izrael, protiveći se jednostranim mjerama koje mogu ugroziti rješenje s dvije države.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -