Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisŠokantna otkrića: "Aluminij" dobio subvenciju na osnovu netačnih prava

Šokantna otkrića: “Aluminij” dobio subvenciju na osnovu netačnih prava

Revizorski izvještaj otkriva nepravilnosti

Ured za reviziju institucija Federacije BiH objavio je izvještaj koji otkriva da je kompanija “Aluminij” prošle godine primila subvenciju od 300.800 KM za uvezivanje staža radnika. Ova subvencija je isplaćena iako preduzeće nije imalo pravo na nju, što je izazvalo brojne kontroverze.

Kriteriji za subvenciju nisu ispunjeni

Prema zakonskim smjernicama, pravo na subvenciju imaju samo privredni subjekti čiji osnovni kapital je manje od 50 posto u vlasništvu FBiH ili njenih vlasti. “Aluminij” ima mješovitu strukturu vlasništva: Vlada FBiH drži 44 posto, dok 12 posto pripada Vladi Hrvatske.

Ministarstvo brani odluku o subvencijama

Iako je revizorski izvještaj ukazao na nepravilnosti, resorno ministarstvo tvrdi da su podaci iz 2018. godine temelji za uključivanje “Aluminija” u program subvencioniranja. Od tada, podaci pokazuju redovne uplate za izmirenje dugovanja za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Program subvencioniranja počeo 2012. godine

Vlada FBiH je prvi program subvencioniranja doprinosa usvojila 2012. godine, ali je on bio namijenjen isključivo javnim preduzećima. Tek izmjenama iz 2018. godine, omogućeno je privatnim kompanijama da apliciraju za ova sredstva. Različite interpretacije zakona stvorile su konfuziju oko ovih subvencija.

Posljedice za građane i ekonomiju

Dok se postavlja pitanje opravdanosti ovih sredstava, građani se suočavaju s problemima vezanim za zdravstvenu zaštitu. U isto vrijeme, vlada se suočava s kritikama zbog nedostatka sredstava za lijekove i liječenje pacijenata.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -