Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUN usvojila rezoluciju za okončanje izraelske okupacije Palestina

UN usvojila rezoluciju za okončanje izraelske okupacije Palestina

Rezolucija Ujedinjenih naroda o Palestini

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) je u srijedu usvojila važnu rezoluciju. Ova rezolucija poziva na okončanje “protivpravne” izraelske okupacije palestinskog teritorija u roku od 12 mjeseci. Rezolucija je predložena od strane Palestine i podržana je sa 124 glasova, dok je 14 zemalja bilo protiv, a 43 je bilo suzdržano.

Podrška iz regiona

Među zemljama regiona, Bosna i Hercegovina, Slovenija i Crna Gora su glasale za rezoluciju. S druge strane, Hrvatska, Srbija i Sjeverna Makedonija su se suzdržale. Rezoluciju je kosponzorirala Turkiye uz podršku više od 50 članica UN-a.

Međunarodno pravo i samoopredjeljenje

U rezoluciji se naglašava da je izraelska okupacija palestinskih teritorija nezakonita prema međunarodnom pravu. Ovo uključuje odluke Međunarodnog suda pravde i Vijeća sigurnosti UN-a. Palestinski narod ima pravo na samoopredjeljenje prema Povelji UN-a, što je dodatno potvrđeno u ovom dokumentu.

Hitnost primjene rezolucije

Rezolucija podstiče generalnog sekretara UN-a, Antonija Guterresa, da podnese izvještaj o implementaciji rezolucije u roku od tri mjeseca. Ovo je dodatni korak prema rješavanju dugogodišnjeg sukoba između Izraela i Palestine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -