Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeSportNogometSudijske Greške Obilježile Derbi u Mostaru: Peljto i Topalović Suspenzirani

Sudijske Greške Obilježile Derbi u Mostaru: Peljto i Topalović Suspenzirani

Derbi na Stadionu Pod Bijelim Brijegom

U nedjeljnom derbiju između Zrinjskog i Borca, koji je završio rezultatom 1:1, sudijske greške su ponovno postale glavna tema. Glavni sudija Irfan Peljto sa pomoćnicima Senadom Ibrišimbegovićem i Emirom Zahiragićem, uz VAR asistenciju Luke Bilbije, imao je izazovan zadatak.

Greške koje su promenile igru

Prema analizi, Peljto je pogriješio u tri ključne situacije. U 25. minuti nije dosudio penal za Borac, a Zrinjski je u narednom napadu postigao gol nakon nedosuđenog prekršaja. Također, Komitet za sudije i suđenje Nogometnog saveza BiH navodi da je Zrinjski bio oštećen u sudijskoj nadoknadi zbog nedosuđenog penala.

VAR pod lupom

U sve tri spomenute situacije, VAR nije intervenisao, što je rezultiralo suspenzijom za VAR sudiju Luku Bilbiju. Bilbija će propustiti šest utakmica zbog svoje uloge u kontroverzama. Ove greške dodatno su povećale sumnju u kvalitet suđenja u bh. nogometu.

Kazne za druge sudije

Nije samo Peljto kažnjen. Sudija Sabrija Topalović iz Zenice, koji je vodio utakmicu između Slobode i Veleža, također je suspendiran. Topalović je dobio dvije utakmice suspenzije zbog nedosuđivanja penala za Tuzlake u 45. minuti.

Ove greške dodatno ukazuju na potrebu za poboljšanjem sudijske prakse u Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -