Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSjeverna Koreja Ispalila Balističke Projektili: Provokacija koja Prijeti Miru

Sjeverna Koreja Ispalila Balističke Projektili: Provokacija koja Prijeti Miru

Novu Napetost na Korejskom Poluotoku

Ujutro 3. oktobra, Sjeverna Koreja je ispalila nekoliko balističkih projektila iz Kaechona, sjeverno od Pjongjanga. Prema informacijama iz Združenog generalštaba Južne Koreje (JCS), projektili su poletjeli oko 06:50 sati po lokalnom vremenu i letjeli su u sjeveroistočnom smjeru, postižući udaljenost od oko 400 kilometara.

Reakcija Južne Koreje i Japana

Južnokorejski JCS je osudio lansiranje, nazvavši ga “jasnom provokacijom” koja ugrožava mir i stabilnost. U saopćenju su obećali odgovore na eventualne daljnje provokacije. Istovremeno, japanska obalska straža je potvrdila da je Sjeverna Koreja ispalila još jednu raketu, ističući da takva ponašanja ne mogu biti tolerisana.

Međunarodna Opreznost

Američka indo-pacifička komanda je izjavila da je svjesna ovog incidenta i da su u kontaktu s vladama Seula i Tokija. Ovo lansiranje dolazi nakon što je Sjeverna Koreja prošli četvrtak također ispalila nekoliko projektila, što je označeno kao test novog raketnog sistema.

Moguće Vojne Saradnje s Rusijom

Kao dodatak, Južnokorejski JCS je ukazao na mogućnost da su lansirani projektili testiranje oružja koje bi moglo biti namijenjeno izvozu u Rusiju, usred rastuće vojne saradnje između Sjevera i Moskve.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -