Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeGastro KutakBaskijski cheesecake: Slatka poslastica koja osvaja srca ljubitelja deserata

Baskijski cheesecake: Slatka poslastica koja osvaja srca ljubitelja deserata

Šta je baskijski cheesecake?

Baskijski cheesecake, poznat i kao Tarta de queso, Burnt Basque Cheesecake ili San Sebastian Cheesecake, uživa veliku popularnost širom svijeta. Ova slastica se razlikuje od klasičnog cheesecakea po tome što nema podlogu, a ima tamnu karameliziranu koricu.

Poreklo i nastanak

Ova delikatesa potiče iz regije Baskija u Španiji. Njena priča počinje 1990. godine u restoranu La Vina u San Sebastianu, kada je vlasnik Santiago Rivera htio stvoriti jedinstvenu verziju cheesecakea. Ukoliko ste obožavatelj deserta, sigurno ste čuli za njene specifičnosti i teksturu.

Karakteristike baskijskog cheesecakea

Baskijski cheesecake se peče na visokoj temperaturi, iznad 200 stepeni, što rezultira posebnom koricom. Ovaj kolač ne zahtijeva previše brige o estetici. Naprotiv, mrska površina i eventualne pukotine doprinose njegovom šarmu.

Jednostavan recept za pripremu

Za pripremu baskijskog cheesecakea potrebno je nekoliko jednostavnih sastojaka. Počnite miksanjem krem sira i šećera, pa dodajte jaja, slatko vrhnje, sol i vaniliju. Na kraju prosijte brašno i dobro promiješajte. Izlijte smjesu u kalup i pecite. Vrh kolača treba biti tamno, a unutrašnjost meka.

Baskijski cheesecake je idealna poslastica za sve ljubitelje slatkiša. Ovaj rustikalan desert će vas oduševiti svojim ukusom i jednostavnom pripremom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -