Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeSportNogometTragična noć za Dinamo: Katalonski debakl na Veležovom februarskom turniru

Tragična noć za Dinamo: Katalonski debakl na Veležovom februarskom turniru

Utakmica koja se pamti

Na čuvenom Veležovom februarskom turniru, 9. februara 1980. godine, odigrana je utakmica koja se i danas prepričava. Ekipa Veleža, poznata kao Rođeni, deklasirala je zagrebački Dinamo rezultatom 9:2. Iako utakmica nije bila zvanična, ostala je zabilježena u istoriji fudbala kao jedna od najneugodnijih za Modre.

Svi pogoci i strijelci

Na strani Veleža, Baka Slišković i Vladimir Skojačjić postigli su po četiri gola. Uz njih, u listu strijelaca upisao se i Dragan Okuka. Za Dinamo su zabijali Zlatko Kranjčar i Stjepan Deverić, no to nije bilo dovoljno da izbjegnu poraz.

Anecdota sa terena

Velež je otvorio utakmicu vođstvom 3:0. Dinamo je potom smanjio rezultat na 3:2, ali je kasnije doživio potpuni slom. Zanimljivo, za Velež je igrao i Ibrahim Jakirović, rođak trenera Dinama, Sergeja.

Izjava koja je nasmijala sve

Legenda kaže da su se igrači Dinama nakon utakmice pravdali riječima: “Danas smo bili mamurni, sinoć smo malo zaružili…”, a Baka Slišković im je duhovito odgovorio: “A šta mislite gdje smo mi bili, u kazalištu?”. Ove riječi odražavaju duh tog vremena i atmosferu na terenu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -