Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTragedija u Damasku i Libanu: Eksplozije pejdžera ostavile povrijeđene i smrtne slučajeve

Tragedija u Damasku i Libanu: Eksplozije pejdžera ostavile povrijeđene i smrtne slučajeve

Eksplozije u Damasku

U glavnom gradu Sirije, Damasku, najmanje deset osoba je povrijeđeno usljed serije eksplozija pejdžera. Prema informacijama sa društvenih mreža, bliskih sirijskom režimu, eksploziju je izazvao Izrael. Uređaj je detoniran u vozilu povezanom s Hezbolahom na putu između Kafr Souse i tunela Mouwasat.

Tragedija u Libanu

U isto vrijeme, Liban je također doživio ozbiljne posljedice. Najmanje devet osoba, uključujući dijete, poginulo je u masovnoj eksploziji pejdžera. Libanski ministar zdravstva, Firas al-Abyad, potvrdio je da je oko 2.800 ljudi povrijeđeno, od kojih je 200 u kritičnom stanju.

Hezbollah reaguje

Hezbollah je potvrdio da su njihovi članovi među žrtvama i okrivio Izrael za napad. Organizacija je najavila “pravednu osvetu iz neočekivanih strana”. Ministarstvo zdravstva Libana uklonilo je pejdžere s tržišta, pozivajući građane da ih odmah odbace.

Međunarodna situacija

Ove eksplozije izazivaju zabrinutost zbog rastućih tenzija u ovom regionu. Analitičari strahuju da bi moguće daljnje eskalacije mogle uticati na cijelu teritoriju Bliskog Istoka.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -