Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetObilne Kiše Uzrokuju Poplave u Italiji i Centralnoj Europi

Obilne Kiše Uzrokuju Poplave u Italiji i Centralnoj Europi

Teške poplave u Peskari

Vatrogasci u italijanskom gradu Peskari izvještavaju o više od 200 poziva građana zbog teških poplava. Oblast Abruzo je trenutno pod žutim vremenskim upozorenjem zbog obilnih kiša.

Sanacija i pomoći lokalne vlasti

Ured gradonačelnika Peskare naglašava da lokalna policija i službenici civilne zaštite ubrzano rade na sanaciji situacije. “Naporno radimo kako bismo zaustavili najteže situacije”, istaknuto je u njihovom saopštenju.

Ciklon “Boris” i posljedice za centralnu Europu

Centralna Europa se suočava s posljedicama poplava izazvanih ciklonom “Boris”. Ove poplave se smatraju najgorima u posljednjih skoro 30 godina.

Tragedije u regiji

Nažalost, broj poginulih u Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Austriji povećan je na 21. Grad Nisa u Poljskoj nastavlja jačati svoju odbranu, iako se razina vode smanjuje.

Visok stepen pripravnosti

Hrvatska, Mađarska i Slovačka su na visokom stepenu pripravnosti zbog najava novih obilnih kiša. Regije Emilija-Romanja i Lacio su također aktivirale žuti meteoalarm.

Vanredno stanje u Rumuniji

Rumunija je proglasila vanredno stanje za okruge Galati i Vaslui. Ovo stanje će trajati do 16. oktobra. Poljska je proglasila stanje elementarne nepogode.

Finansijski gubici i prometna obustava

Osiguravajuće kompanije u Češkoj procjenjuju da bi troškovi poplava mogli doseći 17 milijardi kruna. Pogođene zemlje očekuju ozbiljne poremećaje u prometu, posebno u Poljskoj i Češkoj, gdje su željeznički sistemi znatno oštećeni.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -