Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisPovoljna Cijena Peleta: Uzroci Slabe Potražnje u Bosni i Hercegovini

Povoljna Cijena Peleta: Uzroci Slabe Potražnje u Bosni i Hercegovini

Prosječna Cijena Peleta u Bosni i Hercegovini

Prema najnovijim informacijama, prosječna cijena tone peleta u Bosni i Hercegovini iznosi 350 KM. Ovo je najniža cijena zabilježena u posljednje tri godine. Dok su zalihe peleta u dobrom stanju, potražnja je bila slaba u prethodnom periodu.

Uticaj Međunarodnog Tržišta

Ivanović, stručnjak za tržište peleta, ističe da su strani kupci tokom ljeta usmjeravali pažnju na pelete iz Južne Amerike, Azije i Ukrajine. Ovaj trend stvorio je pritisak na evropsko tržište, što je uzrokovalo smanjenje potražnje za domaćim peletima.

Problemi Domaćih Proizvođača

Zabrana izvoza peleta iz Bosne i Hercegovine dodatno je otežala situaciju, a povratak na evropsko tržište još uvijek nije ostvaren. Ivanović naglašava važnost stabilnog domaćeg tržišta za kvalitetnu prodaju.

Faktori Niske Cijene

Niska cijena peleta rezultat je slabe potražnje i neobično visokih temperatura tokom posljednjih zimskih sezona. Zbog ovoga, potrošači su u stanju zaliha, što je natjeralo proizvođače da prodaju po nižim cijenama.

Nova Rješenja za Grijanje

Uvedeni sistemi grijanja, poput toplotnih pumpi, također su uticali na smanjenje potražnje za peletom. Visoke cijene peleta i tople zime dodatno su odvratile potrošače od klasičnih rješenja grijanja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -