Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetMarta Kos novi evropski komesar za zdravstvo i dobrobit životinja

Marta Kos novi evropski komesar za zdravstvo i dobrobit životinja

Slovenija postavlja novu kandidatkinju

Marta Kos je postavljena za evropskog komesara za zdravstvo i dobrobit životinja. Ona će zamijeniti Mađara Olivéra Várhelyija, koji ostaje u Komisiji. Várhelyi će preuzeti sektor zdravlja i dobrobiti životinja.

Odgovornosti Martine Kos

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen istakla je da će Kos biti zadužena za politiku istočnog susjedstva. Također, radit će na podršci Ukrajini, uključujući njenu rekonstrukciju. Kos će podržati zemlje kandidate u njihovom pripremanju za pristupanje EU.

Rodna ravnoteža u Komisiji

Slovenija je prošle sedmice potvrdila Kos kao svoju kandidatkinju za evropskog komesara. Tomaž Vasel se povukao iz trke kako bi omogućio ostvarenje ciljeva rodne ravnoteže u Komisiji. Prema informacijama, Slovenija je “nagrađena” prelaskom s muškog na ženski kandidat.

Biografija Martine Kos

Marta Kos je bivša ambasadorica Slovenije u Njemačkoj i Švicarskoj. Također, bila je potpredsjednica Liberalnog pokreta za slobodu, koji vodi premijer Robert Golob. Pokušala je postati predsjednica Slovenije 2022. godine, ali se povukla iz kampanje.

Sljedeći koraci u procesu izbora

Kandidati za evropske komesare bit će podvrgnuti saslušanjima u odborima Evropskog parlamenta. Oni moraju dobiti zeleno svjetlo poslanika EP kako bi bili izabrani na funkciju. Očekuje se da će glasanje o novoj Evropskoj komisiji biti održano najranije 1. novembra.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -