Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUN upozorava na nasilje i represiju u Venecueli nakon izborā

UN upozorava na nasilje i represiju u Venecueli nakon izborā

Nezavisni stručnjaci UN-a za ljudska prava objavili su novi izvještaj o situaciji u Venecueli. Izvještaj od utorka ukazuje na intenziviranje represije od strane vlade nakon spornih predsjedničkih izbora održanih 28. jula.

Represija nakon izbora

Zvanični rezultati izbora široko su kritikovani zbog nedemokratskih i netransparentnih procedura. Izvještaj jasno ističe da su izbori imali za cilj održavanje Nicolása Madura na vlasti. Misija za utvrđivanje činjenica o Venecueli, koju je naručilo Vijeće za ljudska prava UN-a, osudila je brojne povrede ljudskih prava.

Kršenja ljudskih prava

Prema izvještaju, sigurnosne snage u Venecueli vrše proizvoljna hapšenja, mučenja, te seksualno i rodno zasnovano nasilje. Ove akcije se tretiraju kao zločin protiv čovječnosti, s ciljem progonjenja političkih protivnika.

Zabrinutost međunarodne zajednice

Nalazi izvještaja odražavaju zabrinutost generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena. Također, oni ukazuju na represiju koja je uslijedila prije i nakon izbora, kao i na bijeg opozicionog lidera Edmunda Gonzáleza u egzil.

Ova situacija zahtijeva brzu reakciju međunarodne zajednice kako bi se zaštitila ljudska prava i održala demokratija u Venecueli.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -