Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetMasud Pežeskijan obećava promjene u iranskoj politici o hidžabu

Masud Pežeskijan obećava promjene u iranskoj politici o hidžabu

Reforme i promjene u pristupu

Masud Pežeskijan, novi predsjednik Irana, nedavno je najavio da moralna policija više neće kažnjavati žene zbog nošenja hidžaba. Ova izjava dolazi nakon upozorenja UN-a o nasilju prema ženama zbog kršenja strogih pravila oblačenja.

Godišnjica smrti Mahse Amini

Komentari Pežeskijana podudaraju se s drugom godišnjicom smrti Mahse Amini, koja je preminula u policijskom pritvoru. Njen slučaj, koji je izazvao proteste širom Irana, ukazao je na ozbiljne povrede ljudskih prava.

Odluke nove vlasti

Pežeskijan je zamijenio prethodnog predsjednika nakon tragične nesreće. Tokom svoje prve konferencije za novinare, obećao je da će prestati policijske patrole koje provode obavezni hidžab.

Nove mjere uključuju i smanjenje kontrole interneta, što ukazuje na postepenu promjenu u iranskoj vlasti. Na konferenciji, novinarke su nosile široke marame, što je razlika u odnosu na ranije striktne propise.

Uloga UN-a u monitoringu žena

UN je upozorio da iranske vlasti nastavljaju s represijom prema ženama, svodeći ih na građane drugog reda. Iako su izrečene pozitivne promjene, nadzor nad poštovanjem hidžaba je pojačan.

Ove reforme predstavljaju neku nadu za poboljšanje prava žena u Iranu, ali je potrebno dodatno vrijeme da se vidljivi rezultati ostvare.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -