Petak, 20 Septembra, 2024
HomeSportNogometNova pravila u Ligi prvaka: Očekuju nas velike promjene

Nova pravila u Ligi prvaka: Očekuju nas velike promjene

Elitno takmičenje bez uobičajenog formata

Od ove sezone, savremena Liga prvaka doživjet će značajne promjene. Neće više biti u prepoznatom formatu sa osam grupa po četiri ekipe. Ovo je velika vest za sve ljubitelje fudbala, jer će se svi morati prilagoditi novom sistemu.

Povećanje broja ekipa

Ove sezone, umjesto 32 kluba, nastupa 36 ekipa u Ligi prvaka. Sve ekipe će biti raspoređene na jednu tabelu, što će dodatno zakomplicirati borbu za prolaz u nokaut fazu.

Nova pravila takmičenja

Svaka ekipa će igrati po osam utakmica prema žrijebu održanom 29. augusta. Prvih osam ekipa direktno će se plasirati u osminu finala. Ekipe koje završe od 9. do 24. mjesta odlaze u play-off za osminu finala.

Završavanje takmičenja bez prelaska u Evropsku ligu

Posljednjih 12 timova na tabeli završit će svoj put u Evropi bez uobičajenog prebacivanja u Evropsku ligu. Ova promjena donosi dodatni pritisak na ekipe, koje će morati osigurati plasman među najboljima.

Raspored i finalna utakmica

Prvo kolo Lige prvaka igrat će se od utorka do četvrtka, dok će preostala kola ostati na utorcima i srijedama. Posljednje kolo zakazano je za 29. januar, dok nokaut-faza počinje 11. februara. Finale će se igrati 31. maja na Allianz Areni.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -