Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaEvropski proizvođači automobila traže odgodu novih ciljeva emisije CO2

Evropski proizvođači automobila traže odgodu novih ciljeva emisije CO2

Proizvođači suočeni s novim izazovima

Većina proizvođača automobila u Evropi nije spremna ispuniti nove, strože ciljeve emisije CO2. Ovo bi moglo rezultirati kaznama koje se mjere milijardama eura. Moguće je i smanjenje proizvodnje automobila za nekoliko miliona jedinica.

ACEA traži odgodu propisa

Udruženje evropskih proizvođača automobila, ACEA, zatražilo je od Evropske komisije da odgodi propise o emisijama. Njihov prijedlog uključuje odgodu do 2027. godine.

Novi ciljevi emisije CO2

Prema novim pravilima, od 2024. svi proizvođači automobila morat će osigurati da emisija ne prelazi 95 grama CO2 po kilometru. Trenutna granica iznosi 106,6 g/km.

Moguće posljedice u industriji

ACEA upozorava da bi stroži propisi mogli primorati proizvođače da smanje proizvodnju, ili se suoče s kaznama do 13 milijardi eura za putničke automobile. Za laka komercijalna vozila kazne bi mogle iznositi tri milijarde eura.

Ekonomija pod prijetnjom

Industrija EU suočava se s krizom zbog niske potražnje za električnim vozilima, zajedno s nelojalnom konkurencijom iz Azije. ACEA tvrdi da bi ove okolnosti mogle ugroziti milionska radna mjesta i negativno utjecati na ekonomsku sigurnost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -