Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIran: Reakcije na drugu godišnjicu smrti Mahse Amini i pozivi na reforme

Iran: Reakcije na drugu godišnjicu smrti Mahse Amini i pozivi na reforme

Protesti i sjećanje na Mahsu Amini

Na drugu godišnjicu smrti 22-godišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru, ponovno su odjeknuli komentari o značaju njenog naslijeđa. Amini je uhapšena zbog navodnog nepravilnog nošenja hidžaba, što je dovelo do masovnih protesta širom Irana.

UN upozorava na kršenje prava žena

U izvještaju UN-a, ističe se da je iranska vlada pojačala represivne mjere protiv žena. Prema navodima, ova vlada nastoji ugušiti preostale tragove aktivizma i sloboda koje su žene stekle tokom godina.

Poziv na smanjenje represije

U ponedjeljak, novi predsjednik, Pezeshkian, izjavio je kako bi moralna policija trebala prestati sa nasilnim pristupom ženama na ulicama. Ove riječi dolaze u vrijeme kada se iranska javnost suočava s stalnim pritiscima.

Refleksija na svakodnevne izazove žena

Tokom konferencije za štampu, novinarka je prokomentarisala kako je izbjegavala policijske kombije, noseći opuštenu maramu. Na pitanje o prisutnosti policije na ulicama, odgovorila je potvrdno, ukazujući na nepristupačnost i kontinuiranu prijetnju koju doživljavaju žene.

Potencijalne reforme u iranskom režimu

Pezeshkian, koji je postao predsjednik nakon tragičnog incidenta sa svojim prethodnikom, doživljava se kao potencijalni reformistički vođa. Njegova politika može učiniti značajan pomak prema boljoj budućnosti za žene u Iranu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -