Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPoplave u Centralnoj Evropi: Smrtonosne posljedice u Poljskoj, Češkoj i Rumuniji

Poplave u Centralnoj Evropi: Smrtonosne posljedice u Poljskoj, Češkoj i Rumuniji

Izuzetno obilne padavine pogodile su centralnu Evropu, uzrokujući teške poplave. Ove prirodne nepogode rezultirale su smrću najmanje 16 osoba. Najviše žrtava zabilježeno je u Rumuniji, gdje je stradalo sedam osoba. U Poljskoj je poginulo pet osoba, a tri u Češkoj.

Evakuacija ugroženih područja

Gradonačelnik poljskog grada Nisa, Kordijan Kolbijarž, zatražio je od 44.000 stanovnika hitnu evakuaciju. Preporučio je građanima da se sklonu na brda zbog opasnosti od poplava. Mediji prenose da je situacija alarmantna, a devet naselja već je pod vodom.

Dramatika u Poljskoj

U Nisi, veći dio grada je poplavljen. Grad je trenutno neprohodan, a skučeni prostori naglašavaju hitnost situacije. Pukla je brana koja je dodatno pogoršala uslove. Određeni broj pacijenata iz bolnice evakuisan je radi njihove sigurnosti.

Vlada reaguje na katastrofu

Poljski premijer Donald Tusk proglasio je vanredno stanje u pogođenim oblastima i obezbijedio milijardu zlota za pomoć. Škole i kancelarije su zatvorene, a vode i hrana se dopremaju kamionima.

Donacije i humanitarna pomoć

Mnogi gradovi, uključujući Varšavu, pozivaju građane na donošenje hrane i potrebština za pomoć onima koji su pretrpjeli štetu. Stručnjaci upozoravaju na dodatne prijetnje od poplava usljed izlivanja rijeke Odre.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -