Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisDeficit u robnoj razmjeni BiH: Fokus na domaće proizvode

Deficit u robnoj razmjeni BiH: Fokus na domaće proizvode

Povećanje deficita u robnoj razmjeni

Deficit u robnoj razmjeni Bosne i Hercegovine traje posljednjih 15 godina. U posljednjih osam mjeseci, situacija se dodatno pogoršava. Ispostavilo se da situacija nije tako alarmantna u poređenju sa početkom godine.

Izvoz i uvoz u BiH

U prvih osam mjeseci ove godine, izvoz iznosio 10,8 milijardi KM, dok je uvoz dosegao 19,3 milijarde KM. Ovo ukazuje na značajan trgovinski deficit zemlje.

Resursi unutrašnjeg tržišta

Voda je jedan od najočitijih primjera vanjskotrgovinskog deficita. Iako Bosna i Hercegovina posjeduje bogate vodne resurse, i dalje se uvozi voda. Ćeranić ističe da bi smanjenje uvoza započelo od naše potrošnje. Ako tržište ne troši domaću vodu, ona se ne bi uvozila.

Kvaliteta domaće i uvozne vode

Prema Ćeranićevim riječima, uvozna voda nije značajno kvalitetnija od domaće. Ovaj podatak dodatno naglašava potrebu za podrškom lokalnim proizvodima kako bi se smanjio uvoz.

Rješenje uz podršku domaćih proizvoda

BiH je potpisnica sporazuma o liberalizaciji trgovine. Ćeranić smatra da je ključno smanjiti razliku između izvoza i uvoza. Rješenje leži u jačanju potražnje za domaćim proizvodima, što bi moglo doprinijeti zdravijem gospodarstvu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -