Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetEvakuacija u Češkoj zbog katastrofalnih poplava

Evakuacija u Češkoj zbog katastrofalnih poplava

Urgentna evakuacija stanovništva

Prema informacijama koje prenosi BBC, gradonačelnik Kolbiarz pozvao je 44.000 stanovnika da se evakuiraju zbog ozbiljnih poplava. Obilne padavine zadaju velike probleme dijelovima srednje Evrope. Gradonačelnik je upozorio na opasnost od visokih talasa. “Molim vas, evakuišite svoje stvari, sebe i svoje voljene”, rekao je Kolbiarz.

Teška situacija u gradu

On je upozorio građane da se sklone na gornje spratove zgrada, jer bi vodeni talasi mogli biti visoki i nekoliko metara. Sve ovo rezultira potpunom evakuacijom i blokadama u gradu. Katastrofa je dovela do poplave nekih okruga, a situacija je kritična.

Reakcija vlasti

Premijer Poljske Donald Tusk najavio je da će jedna milijarda zlota biti dodijeljena za pomoć žrtvama. Također, najavio je da će se zemlja prijaviti za EU fondove kako bi obezbijedila dodatnu pomoć. “Situacija je veoma ozbiljna i molimo vas da informacije dobijete samo iz pouzdanih izvora”, dodao je Tusk.

Ostanite u sigurnosti

Gradonačelnik Kolbiarz apelovao je na građane da ostanu u svojim domovima. Upozorenja i sirene dodatno naglašavaju ozbiljnost situacije. Mnogi stanovnici su već napustili svoje domove, tražeći sigurnije mjesto.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -