Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPoplave u Evropi: Stradali i porast broja nestalih

Poplave u Evropi: Stradali i porast broja nestalih

Teške poplave zahvatile centralnu Evropu

Austrija, Rumunija, Češka i Poljska suočavaju se s ozbiljnim poplavama koje su izazvane obilnim padavinama. Prema najnovijim izvještajima, najmanje 16 osoba izgubilo je život, dok se još veći broj vodi kao nestao. Ove tragedije ponovo su otvorile pitanje pripremljenosti evropskih država na prirodne nepogode.

Situacija na terenu

Zenčanin Emir Muharemović, koji živi i radi u Varšavi već 23 godine, ističe da je situacija alarmantna. “Premijer je pokrenuo mjere za pomoć ugroženim područjima vrijedne milijardu zlota. Uključena je i vojska,” kazao je Muharemović.

Očekivani val u Poljskoj

Prema njegovim riječima, očekuje se novi val kiše oko 20. septembra. Ipak, on vjeruje da neće biti tako ozbiljan kao u južnim dijelovima. “Slična kriza dešavala se i 1997. godine kada je Vroclav bio na meti poplava,” dodao je.

Haos nakon pucanja brane

Najteža situacija zabilježena je blizu granice s Češkom, gdje je brana Topola kao posljedica poplave popustila. “Uživo pratimo snimke s tog područja. Evakuacija je naređena, ali mnogi ljudi ne žele napustiti svoje domove,” smatra Muharemović.

Balkanska zajednica u Poljskoj

On napominje da nije siguran koliko Bosanaca i Hercegovaca živi u Poljskoj, ali ih ima. “Svi smo zabrinuti za naše sunarodnjake u ugroženim područjima,” zaključio je.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -