Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIntenzivne Poplave u Evropi i Svijetu: Posljedice Klimatskih Promjena

Intenzivne Poplave u Evropi i Svijetu: Posljedice Klimatskih Promjena

Strahotni Bilans: 15 Žrtava u Evropi

Poplave su posljednjih dana pomogle u stvaranju strašnog bilansa u centralnoj Evropi. Najmanje 15 ljudi izgubilo je život u ovoj tragediji. Ovaj nesrećni događaj se proteže od Austrije do Rumunije.

Globalne Poplave Bez Granica

Nije Evropa jedina pogođena ovom klimatskom katastrofom. Prošle sedmice poplave su zadesile i sela u Mijanmaru i Nigeriji. Ove regije su pretrpjele štete u kojima je pogođeno više od milion ljudi.

Klimatski Naučnici Zabrinuti

Joyce Kimutai, klimatska naučnica s Instituta Grantham pri Imperijalnom koledžu London, ističe da su ovakve padavine očekivane. Katastrofalne padavine su rezultat klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.

Pripremljenost na Poplave

Prema njenim riječima, smrtni slučajevi i materijalna šteta ukazuju na to koliko je svijet loše pripremljen za ovakve ekstremne vremenske uslove.

Izvori Vodene Pare i Njihov Utjecaj

Sonia Seneviratne sa ciriškog univerziteta ETH navodi da su najveći izvori vodene pare tokom poplava Crno more i Sredozemno more. Klimatske promjene povećavaju temperaturu ovih mora, što dovodi do jačih padavina.

Utjecaj Globalnog Zagrijavanja

Intenzitet padavina raste za sedam posto s porastom temperature od jednog stepena. Globalna temperatura je porasla za 1,2 stepena, što znači i do osam posto jačih padavina.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -