Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRusija suočena sa izazovima u vojnoj proizvodnji i ovisnošću o stranim partnerima

Rusija suočena sa izazovima u vojnoj proizvodnji i ovisnošću o stranim partnerima

Izazovi u vojnoj industriji

Rusija se suočava sa sve većim izazovima u proizvodnji i nabavci materijala potrebnih za vojnu operaciju u Ukrajini. Analitičari ističu da će Kremlj sve više zavisiti od stranih partnera kako bi zadovoljio svoje potrebe.

Oslanjanje na sovjetske zalihe

Ruska vojska se značajno oslanja na obnovu oružja i vojne opreme iz sovjetske ere, posebno oklopnih vozila. Ova strategija je ključna za održavanje zamaha njihovih ofanzivnih operacija u Ukrajini.

Mobilizacija ekonomije i industrije

Vlada u Moskvi će verovatno morati dodatno mobilizirati ekonomiju i odbrambenu industriju. Ulaganja u izgradnju kapaciteta bit će neophodna ako ruska vojska želi zadržati trenutni tempo operacija.

Nedostatak radne snage i sankcije

Prema analizama ISW-a, proširenje ruske odbrambene industrije vjerojatno neće biti održivo u srednjem i dugoročnom periodu. Očekivani nedostatak radne snage i efekti zapadnih sankcija dodatno komplikuju situaciju.

Uloga Sjeverne Koreje

General-pukovnik Kirilo Budanov iz ukrajinske obavještajne službe naglasio je značaj Sjeverne Koreje kao vojnog saveznika Rusije. Opskrba sjevernokorejskom municijom direktno utječe na dinamiku rata.

Uticaj na ukrajinske snage

Nakon dolaska sjevernokorejske artiljerijske municije, ukrajinske trupe su primijetile povećanje tempa ruskih operacija. Ova situacija dodatno komplikuje sukob u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -