Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinFilm/TVVeći angažman društva neophodan za borbu protiv nasilja nad ženama u BiH

Veći angažman društva neophodan za borbu protiv nasilja nad ženama u BiH

Panel-diskusija o nasilju nad ženama

Danas je u Sarajevu održana panel-diskusija “Nasilje nad ženama” u okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC). Sudionici su naglasili potrebu za većim angažmanom društva i institucija kako bi se efikasnije suprotstavili ovom ozbiljnom problemu.

Zabrinjavajuće stanje u BiH

Feministkinja i aktivistkinja Jadranka Miličević istaknula je da je trenutna situacija u Bosni i Hercegovini veoma zabrinjavajuća. Prema njenim riječima, nasilje se često gleda kao privatna stvar, a ne kao društveni problem. Miličević je naglasila da država, kao potpisnica međunarodnih konvencija, mora preuzeti odgovornost za njihovu implementaciju.

Problemi prevencije i zaštite

Pravnik Adnan Kadribašić istakao je da broj femicida u BiH ostaje stabilan, ali se ne prepoznaje veza između nasilja u porodici i femicida. Potrebno je da se usvoji šira definicija porodice koja bi uključivala intimne partnere, ali i da se društvo suoči s uzrocima nasilja.

Napredak u sistemu zaštite

Mubera Hodžić – Lemeš, menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu, rekla je da su u posljednjih 24 godine ostvareni značajni pomaci. Prije 24 godine, nasilje u porodici nije bilo kriminalizovano, dok danas postoje brojni mehanizmi zaštite.

Podrška UN-a i institucionalni izazovi

Panel je podržan projektom “Žene vode na putu mira i sigurnosti u BiH”. Provedbu projekta podržava Fond za izgradnju mira UN-a, a zajednički ga provode UN Women i druge međunarodne organizacije. Iako institucije imaju povjerenje žrtava, još uvijek postoje propusti koji se moraju rješavati.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -