Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinFilm/TVMeđunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans: Šesti dan pun emotivnih priča

Međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans: Šesti dan pun emotivnih priča

Aktuelne teme na festivalu

Četvrti dan Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) donosi šest zanimljivih dokumentaraca. Ovaj godišnji festival tematizira “Justice?” i istražuje ključne probleme u bosanskohercegovačkom društvu. Panel-diskusija “Nasilje nad ženama” počinje u 11 sati u Europe Houseu i fokusira se na mizogine društvene narative.

Filmske projekcije u Cineplexxu

U 15.00 sati u Cineplexxu gledaoci će moći pogledati film “Biti Japanac” autorice Eme Ryan Yamazaki. Ovaj dokumentarac istražuje japanski školski sistem kroz priče učenika prvog i šestog razreda.

Nakon toga, u 16.30 sati, bit će prikazan film “Putinovo igralište” čiji autor Konrad Szołajski se bavi ruskom sabotažom u centralnoj i istočnoj Evropi.

Nagrađivani filmovi i svjetske premijere

U 18.00 sati slijedi projekcija “Neka nova divljina” – priče o porodici Payne koja nastoji živjeti u skladu s prirodom. Svjetska premijera filma “Porodica” Davorina Sekulića zakazana je za 19.30 sati i donosi priču o Bošnjakinji Nermini i Srbinu Marinku.

Tokom večeri, u 21.00 sat, gledatelji će moći uživati u filmu “Izrealizam” američkog dvojca Erina Axelmana i Sama Eilertsena, koji istražuje generacijski jaz u američkoj jevrejskoj zajednici.

Informacije o festivalu

AJB DOC Film Festival traje do 17. septembra. Potrebne informacije i kompletan program dostupni su na zvaničnoj web-stranici festivala.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -