Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPokušaj atentata na Donalda Trampa: Osumnjičen 58-godišnji Rajan Vezli Raut iz Havaja

Pokušaj atentata na Donalda Trampa: Osumnjičen 58-godišnji Rajan Vezli Raut iz Havaja

Identifikacija osumnjičenog

Rajan Vezli Raut, 58-godišnjak iz Havaja, osumnjičen je za pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Donalda Trampa. Ove informacije dolaze iz izvora BBC Verify, koji je pronašao njegove profile na društvenim mrežama.

Rautove poveznice sa sukobima

Na svojim društvenim mrežama, Raut je pozivao strane borce da se pridruže ratu u Ukrajini. Također je iznosio stavove o propalestinskim, protajvanskim i antikineskim pitanjima.

Bez vojnog iskustva, Raut je 2022. godine otišao u Ukrajinu s ciljem regrutovanja boraca među afganistanskim vojnicima koji su pobjegli od talibana.

Regrutacija dobrovoljaca

U julu, Raut je iznio apel na Facebooku, tražeći strpljenje dok pokušava pridobiti ukrajinske vlasti za prihvat afganistanskih boraca. Također je bio aktivan u razgovorima o regrutaciji za Međunarodnu legiju odbrane Ukrajine.

Knjiga o ratnim naporima

Raut je prošle godine objavio knjigu koja opisuje njegove napore da pomogne Ukrajini. U njoj se osvrće na kompleksnost trenutnih sukoba, s posebnim naglaskom na situaciju u Afganistanu i Tajvanu.

Politički komentari i kriminalna prošlost

Raut je redovno komentirao politička pitanja, često kritizirajući Donalda Trampa. Rani izvještaji o njegovoj prošlosti pokazuju da je imao kriminalni dosije, sa više optužbi između 2002. i 2010. godine.

Trenutno se očekuje dalja istraga koja će rasvijetliti sve okolnosti ovog slučaja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -