Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetOluja Boris prouzrokovala poplave i evakuacije širom Evrope

Oluja Boris prouzrokovala poplave i evakuacije širom Evrope

Teške posljedice oluje Boris

Oluja Boris donijela je višednevne pljuskove, uzrokujući ozbiljne poplave od Poljske do Rumunije. Broj žrtava porastao je na pet u nedjelju, a prognoze predviđaju dodatne padavine i snažne vjetrove barem do ponedjeljka.

Poplave u Češkoj i Poljskoj

Neki dijelovi Češke i Poljske svjedoče najgorim poplavama u skoro tri decenije. Hiljade stanovnika evakuirane su iz ugroženih područja. Četvrtina miliona čeških domaćinstava ostala je bez struje zbog olujnog nevremena.

Katastrofalne situacije u Austriji i Poljskoj

U Donjoj Austriji poginuo je vatrogasac tokom akcije spašavanja. Vicekancelar Werner Kogler proglasio je ovu pokrajinu, koja okružuje Beč, područjem katastrofe. U Poljskoj, most se srušio u Glucholazy, a brana je popustila u Stronie Slaskie.

Priprema za nove poplave

Stanovnici poplavljenih područja pripremaju se za pogoršanje situacije. Ferdinand Gampl, 84-godišnji stanovnik sela Visnova, upozorava na dolazak dodatnih voda s planina Jizera. Situacija se može dodatno pogoršati u narednim satima.

Zaključak

Oluja Boris izazvala je ozbiljne posljedice koje se osjećaju širom centralne Evrope. Vlasti i stanovnici se suočavaju s izazovima u borbi protiv poplava, a posljedice će se vjerojatno osjećati još dugo.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -