Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinFilm/TVInovativni trening za produkciju dokumentarnih filmova pametnim telefonom u okviru AJB DOC...

Inovativni trening za produkciju dokumentarnih filmova pametnim telefonom u okviru AJB DOC festivala

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Sarajevu

Međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održava se od 13. do 17. septembra u Sarajevu. U okviru festivala, održava se trodnevni trening pod nazivom “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom”.

Suradnja s Al Jazeera Media Institute

Trening se realizuje u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, uz podršku Samsunga te projekta “Žene vode na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini”. Predavači su Faris Bajrić i Jane Mote, profesionalci s dugogodišnjim iskustvom.

Učenje snimanja dokumentarnih filmova

Polaznici će naučiti kako koristiti pametne telefone za snimanje dokumentarnih filmova. Naglašava se važnost tehnika snimanja, kao i odabir pravih mehanizama interakcije s publikom.

Snaga pametnih telefona u dokumentarnom filmu

Bajrić ukazuje na sveprisutnu upotrebu pametnih telefona u industriji, uključujući Hollywood. Mote ističe da mnogi ne koriste puni potencijal telefona.

Praktična primjena i nagrade

Polaznici će imati priliku predstaviti svoje radove, uz mogućnost osvajanja nagrade od 1500 eura. Najbolji projekti postat će dio selekcije SmartDoc sljedećeg AJB DOC festivala.

Saradnja kroz UN projekte

Partneri festivala uključuju UN Women i Međunarodnu organizaciju za migracije, uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Ovaj projekt ima za cilj osnažiti glasovi žena kroz umjetnost i tehnologiju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -