Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUhićenja stranih državljana u Venezueli: Planirali atentat na Nicolása Madura

Uhićenja stranih državljana u Venezueli: Planirali atentat na Nicolása Madura

Šestero uhićenih stranih državljana

U subotu je u Venezueli uhićeno šest stranih državljana zbog sumnje da su planirali atentat na predsjednika Nicolása Madura. Uhićenja su riječima venezuelskog ministra unutarnjih poslova, Diosdada Cabella, pratila sumnja u planove koji su uključivali “proizvodnju nasilja” i destabilizaciju zemlje.

Uključenost stranih tajnih službi

Cabello je istaknuo da su u ovaj plan navodno bile uključene španjolske i američke tajne službe, kao i liderica oporbe María Corina Machado. Uhićeni su tri Amerikanca, dva Španjolca i jedan češki državljanin, a prilikom akcije zaplijenjeno je više od 400 komada oružja.

Diplomatske tenzije

Ova uhićenja uslijedila su u trenutku pojačanih diplomatskih napetosti između Venezuele i zapadnih zemalja, posebno Španije i Sjedinjenih Američkih Država. Venezuelaske vlasti pozvale su svog veleposlanika u Madrid na konsultacije nakon kritičnih izjava španjolske ministrice obrane.

Izborni kontekst

Diplomatski odnosi su dodatno pogoršani nakon što je Maduro ponovo izabran na predsjedničkim izborima, što je oporba proglasila izbornom prevarom. Edmund González, kandidat opozicije, zatražio je politički azil u Španiji, dok su SAD uveli sankcije protiv Madurovih suradnika zbog ometanja izbora.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -