Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPoplave u Donjoj Austriji: Proglašeno stanje prirodne katastrofe

Poplave u Donjoj Austriji: Proglašeno stanje prirodne katastrofe

Kritična situacija u Donjoj Austriji

Donja Austrija se suočava s ozbiljnom prijetnjom poplava. Zbog obilnih padavina, proglašeno je stanje prirodne katastrofe. U nekoliko dijelova Beča pokrenuta je evakuacija stanovništva.

Život izgubljen u akciji spašavanja

Nažalost, među spasiocima je ostvarena tragedija. Jedan vatrogasac je izgubio život dok su pokušavali pomoći ugroženim područjima.

Padavine i snijeg izazivaju probleme

U manje od 24 sata, na višim nadmorskim visinama palo je do jednog metra snijega. Snažan vjetar dodatno komplikuje situaciju, obarajući drveće koje može uzrokovati dodatne nesreće.

Izvještaji o štetama

Hurem Avdić, potpredsjednik Saveza udruženja bh građana u Austriji, ističe da su mnoge kuće i pogoni poplavljeni. Situacija je alarmantna, a štete će vjerovatno biti milionske.

Očekivanje novih padavina

Prema prognozama, padavine će trajati do utorka, a vrhunac vodenog vala očekuje se u narednim danima. Mobilizirane su sve spasilačke službe, uključujući vojsku, koja pomaže s helikopterima.

Državne institucije rade na spašavanju života i otklanjanju šteta. Najvažnije je očuvati ljudske živote, a austrijske vlasti su spremne na sve kako bi situaciju stavile pod kontrolu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -