Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPoplave u Beču: Evakuacija stanovnika zbog visokog vodostaja Dunava

Poplave u Beču: Evakuacija stanovnika zbog visokog vodostaja Dunava

Teške vremenske prilike u Beču

Beč se suočava sa ozbiljnim problemima zbog poplava uzrokovanih visokim vodostajem rijeke Dunav. Prema austrijskim medijima, situacija je alarmantna, a stanovnici su evakuirani u ranim jutarnjim satima.

Rast vodostaja rijeke Dunav

Na području Kenedijevog mosta, vodostaj rijeke Dunav zabilježen je u nedjelju u 9 sati na 2,26 metara. Dan ranije, vodostaj je bio 50 centimetara niži. Ovakav nagli porast nivoa vode izazvao je velike brige među lokalnim vlastima.

Pogođena područja i evakuacije

Prema riječima glasnogovornika bečke profesionalne vatrogasne službe, najviše su pogođene kuće koje se nalaze direktno uz rijeku. Mnogi stanovnici su našli privatni smještaj, dok se povratak u njihove domove ne očekuje u skorijem periodu.

Daljnje mjere i prognoze

Gerald Schimpf ističe da nije realno očekivati brzo povlačenje vode. Također, mogućnost daljih evakuacija u urbanim područjima nije isključena. Priče o Beču koji izgleda poput Venecije postale su uobičajene s obzirom na vremenske prilike koje traju već četiri dana.

Problemi s napajanjem strujom

U tri bečka okruga – Penzing, Landstraße i Donaustadt – došlo je do prekida napajanja strujom. Ova situacija dodatno otežava već teške uvjete života stanovnika pogođenih poplavama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -